Geen bonus voor NS-top

De directie van de Nederlandse Spoorwegen krijgt over het jaar 2010 geen bonus. Vooral de klantgerichtheid was onder de maat. Dat blijkt uit de jaarcijfers die het bedrijf donderdag presenteerde.

In 2009 werd nog ruim 120.000 euro bonus uitgekeerd aan de driekoppige directie van het spoorbedrijf. NS-topman Bert Meerstadt gaf zijn bonus toen aan een goed doel.

De achterblijvende klantgerichtheid van het bedrijf is de belangrijkste reden om geen bonus toe te kennen aan de directie. Andere doelstellingen, op het gebied van financiën en sociale veiligheid, werden wel gehaald.

De 71.000 euro die Meerstadt over 2009 kreeg, doneerde hij aan de hulpactie voor Haïti, dat net daarvoor was getroffen door een aardbeving. De andere twee directeuren behielden toen hun bonus, maar krijgen nu dus nul op het rekest. De NS boekte vorig jaar een nettowinst van 149 miljoen euro.

De NS kreeg forse kritiek na de spoorproblemen rond de hevige sneeuwval aan het begin van het jaar en het eind van 2010. Reizigers baalden vooral van de vertragingen en de in hun ogen gebrekkige informatievoorziening. Ook in de Tweede Kamer waren veel kritische geluiden te horen.