Rutte op matje om onderwijsbezuiniging

De Tweede Kamer wil nog donderdagavond een spoeddebat houden met minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) en premier Mark Rutte (VVD) over de voorgenomen bezuinigingen op het passend onderwijs. Het debat werd aangevraagd door de voltallige oppositie.

De Kamer debatteerde woensdag al uitvoerig met Van Bijsterveldt over de kwestie. Daarin bleek dat zij vasthield aan de driehonderd miljoen euro aan bezuinigingen, daarbij gesteund door een meerderheid van VVD, CDA en PVV.

Tot frustratie van de oppositie viel er niet te onderhandelen over alternatieve bezuinigingen. Daarom vroeg ChristenUnie-fractieleider André Rouvoet een spoeddebat aan, waarbij ook Rutte aanwezig is. Volgens hem heeft Van Bijsterveldt niet de ruimte om na te denken over 'alternatieve maatregelen'. Rutte is de 'baas van de club' en kan die ruimte wel scheppen, zei Rouvoet.

Stef Blok toonde geen enkel begrip voor het ontbieden van Rutte. Als iedere keer de premier erbij wordt geroepen wanneer vakministers een moeilijk besluit verdedigen, dan kan Rutte elke week wel komen opdraven. Van het besturen van het land komt dan weinig terecht, aldus de fractieleider van de VVD. Ook het CDA liet weten geen behoefte te hebben aan het spoeddebat.

Of Rutte ook daadwerkelijk komt opdraven, moet nog blijken. Het kabinet besluit zelf wie het afvaardigt naar de Kamer, zei voorzitter Gerdi Verbeet (PvdA).