Kamer wil lagere salarissen NS

De beloningen bij de top van de NS moeten flink omlaag. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer, bleek woensdag tijdens een overleg met minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over staatsdeelnemingen.

De hoogte van de huidige salarissen doet volgens de Kamer 'onvoldoende recht' aan de publieke taak van de NS, waarvan de staat de enige aandeelhouder is. De salarissen zijn weliswaar met 20 procent verlaagd, maar liggen nog steeds ruimschoots boven het salaris van een minister.

Zo kreeg NS-directeur Bert Meerstadt in 2009 een vast salaris van ruim 473.000 euro en een bonus van 71.000 euro, zo blijkt uit het jaarverslag. De cijfers over 2010 zijn nog niet bekendgemaakt.

Het kabinet moet de salarissen verder verlagen, vindt Ewout Irrgang (SP), die een motie van deze strekking indiende. Hij wordt gesteund door in elk geval de ChristenUnie, PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en D66.

De Jager ziet niets in de motie. Volgens de CDA'er valt het met de publieke taken van de NS wel mee. Een groot deel van het geld wordt namelijk verdiend met de exploitatie van het vastgoed dat het bedrijf heeft. In deze sector is wel degelijk sprake van concurrentie, wat een meer marktconform salaris zou rechtvaardigen.

Ook wees de bewindsman erop dat de Kamer altijd heeft aangedrongen dat de NS 'door de wol geverfde bestuurders uit het bedrijfsleven' zou moeten aantrekken. Door nu de salarissen te verlagen, komt de NS 'wel erg ver' af te staan bij vergelijkbare bedrijven in de private sector, aldus De Jager.