Atsma wil verbod op asbestdaken in 2024

Een dak waarin asbest is verwerkt wordt vanaf 2024 verboden, als het aan staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (CDA) ligt. Hij laat onderzoeken wat de gevolgen zijn van een verbod, schrijft hij dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsman reageert op een rapport van de Gezondheidsraaad, waaruit bleek dat het kankerverwekkende bouwmateriaal nog gevaarlijker is dan gedacht. Daarom wil Atsma dat nog meer asbest op een verantwoorde manier uit de leefomgeving wordt verwijderd.

Gemeenten, burgers en bedrijven moeten daarnaast de regels voor de verwijdering van het materiaal beter naleven. Atsma zal daarbij 'niet schromen' om het toezicht op de verwijdering te versterken, als dat nodig is.

Door slijtage kunnen asbestdaken in toenemende mate een bron zijn van de verspreiding van kankerverwekkende asbestdeeltjes. Daarom onderzoekt Atsma of een verbod op astbestdaken of asbestgolfplaten mogelijk is.

Asbest - waarvan het gebruik sinds 1994 verboden is - is verder te vinden in wegen. De verwachting is dat volgend jaar alle asbestwegen zijn gesaneerd.