Omzet detailhandel toont geen herstel

De omzet van de Nederlandse detailhandel heeft geen duidelijk herstel laten zien in het vierde kwartaal van 2010, na een effectieve omzetdaling in december die mogelijk samenhangt met het winterse weer. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De omzet van de detailhandel steeg in het vierde kwartaal met 1,0 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het handelsvolume daalde, aangezien de prijzen met 1,5 procent iets sterker stegen dan de totale omzet.

Non-foodwinkels zagen hun vierdekwartaalomzet met 1,0 procent dalen. Vooral winkels in woninginrichtingartikelen zetten minder om. Winkels in huishoudelijke artikelen en drogisterijen hadden juist meer omzet dan een jaar eerder.

De omzet van de detailhandel via het internet steeg daarentegen met 14 procent. Ook foodwinkels zagen de omzet stijgen, dankzij een omzetgroei van 3 procent bij de supermarkten. Speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen zagen de omzet juist iets dalen.

Het barre winterweer in december speelt mogelijk een rol in de matige bestedingen van consumenten in de detailhandel in het vierde kwartaal, zegt het CBS.

De omzet in december steeg nauwelijks, terwijl de samenstelling van de koopdagen in de decembermaand in 2010 gunstiger was dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor dat effect was er zelfs sprake van een krimpende omzet.


Omzet detailhandel toont geen herstel (Foto: Novum)