FTD verliest zaak tegen BREIN

Downloaden is legaal, maar een ontmoetingsplatform voor downloaders is dat niet. Dat bepaalde de rechtbank Haarlem vandaag in de bodemprocedure die FTD, de grootste Nederlandstalige community van Usenet-enthousiastelingen, had aangespannen tegen antipiraterijstichting Brein.

FTD zou het illegaal uploaden indirect stimuleren, aldus de rechtbank in Haarlem. Dat is volgens de rechtbank 'maatschappelijk onzorgvuldig'. Dat downloaden legaal is, zoals het Gerechtshof Den Haag onlangs bepaalde in een andere rechtszaak van FTD, vond de rechtbank niet doorslaggevend. FTD moet binnen een maand alle verwijzingen naar auteursrechtelijk beschermd materiaal van partijen die zijn aangesloten bij BREIN verwijderen op straffe van een dwangsom van 15.000 euro per dag. 

"Wij waren oprecht van mening dat wat FTD deed, binnen de Nederlandse wet legaal was", verklaart FTD-directeur Ronald Sievers. "Helaas beslist de rechtbank nu anders. We onderzoeken de mogelijkheden voor hoger beroep."

FTD spande de bodemprocedure in mei 2009 aan tegen BREIN omdat deze het platform 'illegaal' noemde. Downloaden van Usenet is in Nederland volledig legaal, en FTD doet niets meer dan een platform bieden waar mensen elkaar op interessante downloads kunnen wijzen. Onder druk van Brein had het platform zich al aangepast om te conformeren aan de wet, maar daarmee nam Brein geen genoegen.

Indien FTD verdwijnt zullen downloaders moeten uitwijken naar een van de vele alternatieven, danwel via usenet-zoekmachines hun bestanden opzoeken.