Rosenthal: Mogelijk meer export uit Gaza

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken constateerde dinsdag een 'willig oor' bij Israël voor zijn oproep de exportmogelijkheden vanuit Gaza te verruimen. Hij zei dat na een gesprek in Jeruzalem met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Daarin heeft Rosenthal ook gevraagd de import van bouwmateriaal toe te staan voor huizen en gebouwen in Gaza. Verscheidene landen doen ook mee aan projecten op het gebied van infrastructuur, energie en gasleveranties. Volgens Rosenthal heeft Netanyahu geopperd dat Nederland daar ook aan zou kunnen deelnemen. De VVD-bewindsman sprak van 'openingen voor Gaza'. Economische ontwikkeling is volgens hem cruciaal om de situatie in Gaza te verbeteren.

De export van onder meer aardbeien en anjers vanuit Gaza is sinds december 2010 toegestaan. Maar Rosenthal ziet graag dat er meer goederen mogen worden uitgevoerd. Inmiddels zijn er 5 miljoen stengels anjers, 378 ton aardbeien en 6 ton paprika's vanuit Gaza geëxporteerd.

Rosenthal en Netanyahu hebben verder plannen besproken om jaarlijks een conferentie van Nederland en Israël te houden voor politiek en ambtelijk overleg over onderwerpen als onderzoek en onderwijs.