Uitleveringszaak Assange kan nog weken duren

Een Britse rechter heeft dinsdag de behandeling van een Zweeds uitleveringsverzoek voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange tot vrijdag verdaagd. De Zweedse justitie wil hem ondervragen over aangiftes van verkrachting die door twee vrouwen tegen hem zijn gedaan en heeft daarom een internationaal aanhoudingsverzoek laten uitgaan.

Assange, die in Londen onder huisarrest staat, verzet zich tegen uitlevering. Zijn advocaat voerde maandag aan dat Assange in Zweden een oneerlijk proces achter gesloten deuren wacht.

De Britse advocate Clare Montgomery, die optreedt namens Zweden, verklaarde daarentegen dat Zweedse rechtbanken werken volgens de stelregel dat iedereen 'een eerlijk en open proces' verdient. De Zweedse officier van justitie Marianne Ny vroeg pas een aanhoudingsbevel aan nadat meerdere pogingen om Assange te verhoren waren mislukt, zei Montgomery.

Tijdens de zitting van dinsdag las de advocate een verklaring van Ny voor waarin Assange als vluchtgevaarlijk wordt bestempeld. Sven-Erik Alhem, een voormalige Zweedse officier van justitie, getuigde daarentegen dat Ny had moeten verzekeren dat Assange 'zijn lezing van de gebeurtenissen' zou kunnen doen. Bovendien was het 'ongebruikelijk' dat het Zweedse openbaar ministerie de naam van Assange openbaar gemaakt heeft.

Het kan nog weken duren voordat rechter Howard Riddle over het uitleveringsverzoek beslist. Beide partijen kunnen daarna nog in beroep gaan.


Julian Assange (Foto: Novum)