Karzai: NAVO-bases moeten dicht

Internationale militaire bases in Afghanistan die zich bezighouden met ontwikkelingsprogramma's en wederopbouw van provinciale infrastructuur moeten sluiten zodra de Afghaanse regering de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het land overneemt. Dat heeft de Afghaanse president Hamid Karzai dinsdag gezegd. De machtsoverdracht moet dit jaar van start gaan.

Karzai heeft herhaaldelijk kritiek geleverd op de provinciale wederopbouwteams. Zij zouden de Afghaanse regering ondermijnen door alternatieve financieringsmogelijkheden en gemeentelijke diensten te bieden. Eerder al riep Karzai op tot de sluiting van de bases, maar dinsdag leek hij een tijdpad te presenteren voor hun ontmanteling.

De Afghaanse regering heeft gezworen om stapsgewijs de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land over te nemen. Dit jaar gaat de regering hier een begin mee maken. Uiteindelijk moet de machtsoverdracht in 2014 afgerond zijn.

Karzai zei niet uit te zijn op de onmiddellijke sluiting van de bases. Wel wil hij dat de bases als onderdeel van de machtstransitie worden ontmanteld om te voorkomen dat er 'parallelle' regeringsstructuren ontstaan. De transitie betekent volgens Karzai dat alles moet worden overgedragen aan Afghaanse leiders en dat alles Afghaans eigendom wordt. "Daarin is voor de bases natuurlijk geen plaats meer", aldus Karzai. "Het is geen wedstrijd tussen ons en de internationale gemeenschap. Ze zijn hier niet om met ons te wedijveren, hopen we."

De internationale bondgenoten van Afghanistan hebben gezegd door te gaan met de wederopbouwprogramma's, ook na de machtsoverdracht. Het is nog onduidelijk of de provinciale wederopbouwteams ook onderdeel zijn van dit plan. Op dit moment zijn er 27 provinciale wederopbouwteams actief, verdeeld over 34 Afghaanse provincies.


Karzai: NAVO-bases moeten dicht (Foto: Novum)