'Risico op oneerlijk proces voor Assange'

Omdat verkrachtingszaken in Zweden achter gesloten deuren worden gevoerd en omdat WikiLeaks-voorman Julian Assange inmiddels wereldberoemd is, loopt deze het risico geen eerlijk proces te krijgen als hij wordt uitgeleverd aan Zweden. Dat heeft de advocaat van Assange maandag gezegd. Assange verschijnt maandag en dinsdag voor een Britse rechter. Die moet bepalen of Assange wordt uitgeleverd.

Rechtszaken waarin zedendelicten worden behandeld, worden in Zweden over het algemeen achter gesloten deuren gevoerd. De advocaat van Assange, Geoffrey Robertson, noemde dit 'schaamteloos onrechtvaardig, niet alleen naar Britse maatstaven, maar ook naar Europese maatstaven en zelfs internationale'. "Je kunt geen eerlijk proces krijgen als de pers en het publiek de toegang tot de rechtbank worden ontzegd", aldus Robertson.

Assange wordt beschuldigd van twee zedendelicten, die vorig jaar in Zweden zouden hebben plaatsgevonden. Zweden wil dat Assange wordt uitgeleverd om te worden gehoord en eventueel te worden berecht.

De verdediging is van mening dat 'er een reëel risico is dat de Verenigde Staten, als Assange aan Zweden wordt uitgeleverd, de Zweden zullen vragen om uitlevering'. Vervolgens zou Assange terecht kunnen komen in de Amerikaanse Guantanamo Bay-gevangenis of zelfs ter dood kunnen worden veroordeeld. Volgens Europese regelgeving mag een persoon niet worden uitgeleverd aan een land waar hij of zij mogelijk geëxecuteerd kan worden.

Juridische deskundigen noemen de beweringen over Guantanamo verzinsels en Zweden ontkent in alle toonaarden dat het land onder druk van de VS staat. De chef van het openbaar ministerie in Stockholm, Nils Rekke, zei dat Assange wordt beschermd tegen uitzetting naar de VS door Europese regels. "Als Assange wordt overgedragen aan Zweden overeenkomstig het Europese arrestatiebevel, dan kan Zweden daarna niet doen waar het zin in heeft", aldus Rekke. "Als er een uitleveringsverzoek wordt gedaan door de VS, dan moet Zweden daarvoor toestemming krijgen van Groot-Brittannië."