Kabinet stopt bestrijding zwarte scholen

Het rijk probeert niet langer zwarte scholen tegen te gaan. "Het gaat om de kwaliteit van het onderwijs. Wit of zwart is minder belangrijk", zegt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) maandag in de Volkskrant.

Bij vorige kabinetten stond het bestrijden van segregatie in het onderwijs nog hoog op de agenda. Er zijn de afgelopen jaren veel projecten opgezet om de segregatie tegen te gaan. Van Bijsterveldt zegt in de krant hier niet de stekker uit te trekken. Ze hebben echter geen prioriteit meer.

De reden voor de koerswijziging zou niet zijn dat gedoogpartner PVV het zo wil. "Veel wetenschappers geven ook aan dat het hem niet zit in de kleur." Het Kohnstamm instituut concludeerde vorig jaar echter dat witte scholen de minimumniveaus voor rekenen en taal veel gemakkelijker halen dan zwarte scholen.

De nieuwe aanpak staat haaks op de aanpak van het stadsdeel Amsterdam-West. Dat stadsdeel verplicht ouders sinds 1 januari om hun kinderen naar een school in hun postcodegebied te sturen. Daardoor komen veel kinderen op een zwarte school terecht, schrijft De Telegraaf maandag.

Het stadsdeel stelt in de krant dat de school zo een afspiegeling van de buurt wordt. Ook zouden kinderen gemakkelijker met klasgenootjes kunnen spelen.