VS-gezant: Mubarak moet voorlopig blijven

Het leiderschap van de Egyptische president Hosni Mubarak is cruciaal nu het land op weg is zich om te vormen tot een democratie. Dat zei zaterdag de Amerikaanse gezant Frank Wisner, die Mubarak eerder deze week ontmoette.

Wisner, die maandag naar de hoofdstad Caïro werd gestuurd, zei dat hij steeds meer hoop krijgt dat een vreedzame en ordelijke overgang naar democratie in Egypte mogelijk is. "De flexibiliteit is er, en de verbeelding is er", zei de oud-ambassadeur in Egypte.

Als Mubarak nu zou vertrekken, zoals de duizenden demonstranten al twaalf dagen eisen, zou dat onder de huidige grondwet leiden tot verkiezingen binnen twee maanden onder voorwaarden die voor de protestbeweging 'onacceptabel' zouden zijn.

"Je hebt een nationale consensus nodig over de voorwaarden voor de volgende stap vooruit, en de president moet in functie blijven om deze veranderingen te sturen", zei Wisner. "Ik denk daarom dat het aanblijven van Mubarak cruciaal is." De 82-jarige Mubarak, die sinds 1981 aan de macht is, zei eerder dat hij geen termijn meer ambieert.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton riep zaterdag op tot internationale steun voor hervormingen, zodat extremisten geen kans krijgen de politieke transitie in het land te kapen. "Het is belangrijk om het transitieproces dat door de Egyptische regering, momenteel geleid door vicepresident Omar Suleiman, is aangekondigd te steunen." Het Witte Huis drong eerder sterk aan op een directe machtsoverdracht.

Overigens stapte de top van de regerende Egyptische Nationaal Democratische Partij (NDP), onder wie de secretaris-generaal Safwat el-Sharif en de zoon van de president Gamal Mubarak, zaterdag op. Mubarak blijft nog wel partijvoorzitter.


VS-gezant: Mubarak moet voorlopig blijven (Foto: Novum)