Egypte: Top NDP stapt op

Een legercommandant heeft zaterdag de duizenden betogers op het Tahrir-plein (vrijheidsplein) in het centrum van Caïro opgeroepen hun protesten te staken. "U hebt alle recht u te uiten, maar bewaar alstublieft wat van Egypte is overgebleven. Kijk om u heen", hield Hassan al-Roweny op een podium via een luidspreker de demonstranten voor.

De menigte antwoordde met leuzes dat president Hosni Mubarak moet opstappen. Roweny verliet het podium en zei dat hij 'bij het roepen van zulke leuzen' niet verder zou spreken.

Ooggetuigen meldden dat het leger barricades op het plein wil afbreken. Zij zeiden dat officieren met demonstranten op het plein overlegden. Met de barricades probeerden de betogers zich eerder deze week te beschermen tegen aanvallen van gewapende aanhangers van regeringspartij NDP.

Update 17.27 uur
De top van Mubaraks NDP is zaterdag opgestapt. Dat meldde de staatstelevisie van het Noord-Afrikaanse land. Onder de vertrokken bestuursleden is Gamal Mubarak, zoon en gedoodverfde opvolger van de in het nauw gedreven president Hosni Mubarak. Het gerucht ging dat Hosni Mubarak zelf zijn functie als partijleider zou hebben neergelegd, maar wel gewoon president zou blijven. Dit gerucht lijkt echter verkeerd geïnterpreteerd te zijn door verschillende journalisten in verband met verwarring rond welke Mubarak nou precies was opgestapt.

Als vervanger van Gamal Mubarak is Hossam Badrawi aangesteld. Het parlementslid geldt als een kopstuk van de gematigde vleugel binnen de NDP.