'Nederlandse studenten wijken uit naar Vlaanderen'

Universiteiten in Vlaanderen bereiden zich voor op de instroom van een groot aantal Nederlandse studenten. Zij verwachten dat veel studenten hun heil over de grens zoeken omdat de studiekosten vanaf september waarschijnlijk veel hoger worden, schrijft de Volkskrant zaterdag.

"Nu al komt 5 procent van onze studenten uit Nederland", zegt een woordvoerder van de Vrije Universiteit Brussel in de krant. "We bereiden ons voor op nog meer aanmeldingen."

Masterstudenten krijgen vanaf volgend jaar geen studiefinanciering meer als de plannen van het kabinet-Rutte doorgaan. Ook moeten ze 3000 euro boete betalen als ze meer dan een jaar studievertraging oplopen. Een tweede master gaat 14.000 euro kosten.

In Vlaanderen betalen studenten 570 euro per jaar. Boetes worden zelden opgelegd. De Vlaamse overheid betaalt een bijdrage per student, ook als die uit Nederland komen. De Katholieke Universiteit Leuven werft al actief buiten de grenzen. De Universiteit Antwerpen niet, uit vrees langstudeerders te trekken. "Het gevoel heerst soms een beetje dat de tweederangsstudenten naar België komen", zegt een woordvoerder.