'Onrust Egypte kost 310 miljoen dollar per dag'

De politieke crisis heeft de Egyptische economie al zeker 3,1 miljard dollar gekost. Dat stelt investeringsbank Credit Agricole vrijdag in een rapport. Credit Agricole berekende ook dat de crisis zeker 310 miljoen dollar per dag kost.

Donderdag zei vicepresident Omar Suleiman op de staatstelevisie dat de onrust de toeristenbranche, een van de drijfveren van de Egyptische economie, al zeker één miljard dollar heeft gekost. Niet alleen de toeristensector lijdt onder de crisis, ook veel bedrijven, banken en de beurs hebben hun deuren moeten sluiten.

De nieuwe regering, welke dan ook, zal te maken krijgen met een heel reeks economische problemen. "De economie vormt het hart van de problemen in Egypte", zegt John Sfakianakis, econoom bij Banque Saudi Fransi-Credit Agricole Group, in het rapport.

Egypte heeft te maken met grote problemen die mede de opstand in het land hebben veroorzaakt. De armoede is groot; 40 procent van de mensen moet rondkomen van 2 dollar of minder per dag. De werkloosheid ligt officieel rond de 10 procent, maar is vermoedelijk meer dan twee keer zo hoog - vooral onder jongeren. Voedselprijzen stijgen per jaar ongeveer 17 procent waardoor de kosten voor levensonderhoud voor miljoenen mensen omhooggaan.

Sfakianakis stelt in het rapport dat de totale kosten voor de economie zijn geschat door middel van een berekening van de belangrijkste componenten van het bruto binnenlands product, waaronder investeringsverliezen, toerisme en de bouwsector. Ook verloren manuren en de kosten voor het herstellen van de schade zijn meegerekend. De schade - tijdens de rellen aangebracht aan gebouwen, bedrijven en infrastructuur - wordt door de minister van Financiën tot nog toe op zo'n 862 miljoen dollar geschat.