Belager Westergaard schuldig aan terrorisme

De Somaliër die de Deense cartoonist Kurt Westergaard belaagde in zijn huis is donderdag door de rechtbank in Aarhus schuldig verklaard aan terrorisme. De strafmaat wordt vrijdag bepaald.

De 29-jarige verdachte drong op nieuwjaarsdag 2010 zwaaiend met een bijl het huis van Westergaard in Aarhus binnen. Westergaard en zijn 5-jarige kleindochter wisten op tijd een beveiligde kamer te bereiken en bleven ongedeerd.

Westergaard werd al langer bedreigd, omdat hij een spotprent had gemaakt van de islamitische profeet Mohammed met een bom in zijn tulband. De tekening verscheen in september 2005 met nog elf cartoons over Mohammed in de krant Jyllands-Posten.

De verdachte zei niet schuldig te zijn aan terrorisme. Hij beweerde Westergaard slechts bang te hebben willen maken. De bijl wilde hij gebruiken om het huis van Westergaard binnen te dringen en niet om de cartoonist om te brengen.

Volgens aanklaagster Kirsten Dyrman moest de actie van de Somaliër echter worden gezien als terrorisme, omdat de daad tot doel had 'de bevolking ernstig angst aan te jagen' en Denemarken te destabiliseren.


Belager Westergaard schuldig aan terrorisme (Foto: Novum)