Beleid gezinshereniging 'onredelijk'

Het beleid dat Nederland voert op het gebied van gezinshereniging kan rekenen op kritiek van de Raad van Europa. Mensen die hun gezin naar Nederland willen halen moeten voldoen aan 'onredelijke' eisen, die enorme obstakels voor hen opwerpen. Dat heeft de commissaris voor de mensenrechten van de raad, Thomas Hammarberg, woensdag gezegd.

Hammarberg maakte zijn opmerkingen over Europese landen in het algemeen, maar noemde Nederland als eerste voorbeeld. Hij heeft het onder meer over de inkomenseisen en de integratietoetsen, ofwel inburgeringsexamens. De Zweedse commissaris stelt dat deze examens, die worden afgenomen op ambassades en consulaten, niet voor iedereen zijn af te leggen. Zo kunnen mensen uit Afghanistan geen Nederlandse les volgen in hun land, waardoor ze bijvoorbeeld naar New Delhi in India moeten uitwijken.

De commissaris stelt dat de Nederlandse regering met steun van de PVV heeft besloten veel strengere eisen te stellen aan het laten overkomen van familieleden, met als doel hun aantal te verminderen. Hammarberg hekelt het feit dat Nederland de Europese richtlijnen op het gebied van gezinshereniging wil aanpassen. Hij wijst er verder op dat aanvragen in veel Europese landen expres worden vertraagd, zelfs in heel urgente gevallen.