Egypte: Gevechten bij protesten

De toezegging die de president van Egypte Hosni Mubarak dinsdagavond heeft gedaan hebben bij de demonstranten alleen maar voor meer woede en verbijstering gezorgd. De demonstranten eisen het onmiddellijke aftreden van de president, waarop Mubarak zijn regering heeft vervangen en toe heeft gezegd zich in september niet meer verkiesbaar te stellen.

Demonstranten reageerden woedend op de toespraak van Mubarak en lijken niet van plan genoegen te nemen met de toezeggingen. De protesten gaan dan ook door, maar een belangrijk verschil met voorgaande dagen is wel dat het leger de demonstranten oproept terug te keren naar huis, 'zodat de rust en orde kan herstellen'.

Ondertussen hebben politieagenten en voorstanders van Mubarak zich verenigd om tegendemonstraties te leiden. Het gaat om enkele honderden voorstanders van de president. Deze tegendemonstraties leiden tot vechtpartijen met de veel grotere groep tegenstanders van de president.

Woensdag is de sfeer zeer gespannen onder de demonstranten en het is een groot vraagteken hoe het op deze dag verder zal verlopen. Het is dan ook nog niet duidelijk of de demonstranten naar het leger zullen luisteren of op het Vrijheidsplein (Tahrir plein) zullen blijven.

Update 11.00 uur
Het internet is weer bereikbaar voor de Egyptische bevolking. Men verwacht een zeer grote stroom aan foto's en berichten op Twitter en Facebook. Waarom het internet woensdag weer beschikbaar is gekomen is nog niet duidelijk.

Update 11.07 uur
Na het internet zijn ook de pinautomaten weer beschikbaar voor de bevolking. Het lijkt erop dat de regering van Mubarak het normale leven weer wil introduceren in combinatie met het verzoek van het leger dat de mensen naar huis moeten gaan. Verschillende bronnen verwachten qua demonstraties twee dagen van relatieve rust. Op vrijdag is het volgende massaprotest gepland. De komst en toename van pro-Mubarak demonstranten zorgt voor veel dreiging, geweld en onrust.

Update 11.51 uur
Veel meer foto's zijn te zien op de site van onafhankelijk journalist 3arabawy.

Update 12.38 uur
Naar verluidt proberen duizenden pro-Mubarak demonstranten op het Vrijheidsplein te komen. Het leger probeert hen tegen te houden, om confrontaties te voorkomen tussen de verschillende groepen demonstranten.

Update 13.43 uur
Hevige gevechten zijn uitgebroken tussen pro- en anti-Mubarak-demonstranten. Op het Vrijheidsplein is daardoor in luttele minuten chaos uitgebroken. Twitteraars ter plaatse geven aan dat de pro's messen, zwaarden, stokken en andere wapens bij zich hebben, en begonnen met het gooien van stenen. Verschillende bronnen melden de eerste gewonden. Het leger grijpt niet in. Live-beelden zijn hier te zien.

Update 14.03 uur
De gevechten zouden zijn begonnen toen acht mensen op paarden en kamelen de groep anti-Mubarak-demonstranten aanvielen. Het is een complete chaos op het plein zo is te zien op Al Jazeera. Volgens een verslaggever ter plaatse zijn verschillende mensen van hun paard getrokken en hebben de anti-Mubarak-demonstranten enkele paarden overgenomen.

Update 14.24 uur
Al Jazeera bevestigt dat pro-Mubarak-demonstranten eigenlijk veiligheidsagenten zijn van Mubarak. Net als bij de plunderingen eerder in de week hebben demonstranten ID-bewijzen van de agenten gevonden bij de relschoppers en laten zien voor de camera's. De Egyptische staatstelevisie laat vreedzame demonstraties van enkele honderden voorstanders van Mubarak zien. De chaos op Al Jazeera live spreekt echter voor zich.

Update 14.52 uur
De gevechten lijken niet in hevigheid af te nemen. Al Jazeera doet nu onafgebroken live verslag van de gevechten. Sommige beelden zijn schokkend.

Update 15.04 uur
Pro-Mubarak demonstranten, of politietroepen van Mubarak, hebben trucks van het leger overgenomen en die sturen ze nu richting duizenden anti-Mubarak demonstranten. De ant-Mubarak demonstranten vluchten in paniek voor de trucks weg. Er worden ook geweerschoten gemeld.

Update 15.25 uur
Er breken nu ook gevechten uit op andere plaatsen rond het plein. Trucks van de overheid rijden af en aan om voorstanders van Mubarak af te zetten bij de gevechten. Volgens ooggetuigen zouden vrouwen en kinderen omsingeld zijn door de pro's en kunnen ze nergens heen. Er is sprake van tientallen gewonden. Stenen vliegen over en weer en het leger lijkt niet bij machte iets te kunnen doen.

Update 16.24 uur
Pro-Mubarak demonstranten proberen gelijktijdig vanuit de verschillende ingangen van het Vrijheidsplein door te breken tot het plein waar duizenden anti-Mubarak demonstranten zijn en geen kant op kunnen. De Mubarak-aanhangers hebben hoge punten in de toegangswegen ingenomen waardoor zij het overwicht lijken te hebben. Er zouden al meerdere doden zijn gevallen en honderden mensen gewond zijn geraakt. Het leger kijkt toe en doet behalve dat niets. Over de hele wereld wordt de strategie van Mubarak scherp veroordeeld. In onafhankelijke verklaringen hebben Ban Ki-Moon van de VN, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zich tegen Mubarak uitgesproken, dat dit een onacceptabele wijze is van vreedzame demonstranten aanvallen.

Update 17.25 uur
De strijd om het Vrijheidsplein woedt nog steeds. Anti-Mubarak demonstranten smeken het leger in te grijpen, maar het leger is volgens onbevestigde berichten druk bezig vuren te doven in en rondom het Nationaal Museum, wat door pro-Mubarak demonstranten, waaronder politietroepen van Mubarak, wordt bekogeld met molotov-cocktails.

schematisch
Overzichtskaartje van wie wie is (Met dank aan ardi van FOKForum)