Egypte: Grootste protest tot nu toe

Voor dinsdag is de grootste demonstratie tot nu toe georganiseerd in Caïro. Men hoopt op meer dan een miljoen demonstranten. De Egyptenaren eisen nog steeds het aftreden van Hosni Mubarak.

De straten in Caïro stromen vol en het hoogtepunt is nog niet bereikt. Demonstranten van buiten Caïro worden tegengehouden en hun voertuigen in beslag genomen, maar ze gaan te voet verder onderweg naar de hoofdstad.

Het leger heeft zijn belofte niet op de mensen te zullen schieten herhaald. Mubarak lijkt nog niet van plan zijn positie te verlaten.

Update 10.34 uur
Het lijkt de bedoeling om, wanneer zich genoeg mensen hebben verzameld op het Vrijheidsplein, een mars te houden naar het 17 kilometer verderop gelegen presidentieel paleis. De wegen daar naartoe zijn echter geblokkeerd door het leger. Het is niet bekend of de demonstranten toch gaan proberen bij het paleis te komen of bijvoorbeeld hun doel zullen verplaatsen naar het gebouw van de staatstelevisie. Op dit moment wordt de sfeer nog als rustig omschreven, ook al zijn er vele duizenden mensen op het plein en nog veel meer onderweg naar het plein toe.

Update 11.23 uur
Het blijft drukker worden op het Vrijheidsplein. Het leger strooit met pamfletten waarop staat dat ze voor de demonstranten zijn. Het leger controleert samen met demonstranten de aanwezige mensen op wapens, zodat het niet tot overmatig geweld zal leiden. De regering van Mubarak biedt inmiddels 100 pond voor mensen die tegendemonstraties willen organiseren. De Egyptische staatstelevisie toont in plaats van de massademonstratie op het plein beelden van tussen de twintig en vijftig demonstranten die Mubarak zouden steunen. 

Update 11.46 uur
Schattingen van het aantal demonstranten lopen uiteen van 100.000 tot 1 miljoen. Al Jazeera meldt dat het leger de demonstranten vraagt op het plein te blijven en niet naar het paleis te trekken. Bronnen vanaf het plein zelf melden dat ergens dinsdagmiddag de mars zal beginnen. Er lijkt weinig organisatie te zijn, dus het kan nog beide kanten opgaan. Er zouden gelijksoortige protesten in Alexandrië en andere steden zijn. Men hoopt in elke grote stad minimaal 1 miljoen demonstranten bij elkaar te krijgen.

Update 12.24 uur
Al Jazeera meldt dat er inmiddels meer dan 1 miljoen mensen op en rondom het Vrijheidsplein aanwezig zijn. Hier zijn live-beelden te zien van het plein.

Update 13.03 uur
Volgens het leger is het aantal demonstranten opgelopen tot ergens tussen de 1 en 2 miljoen. Tienduizenden demonstranten worden tegengehouden onderweg naar het plein. Het is nog steeds afwachten of de demonstranten een mars zullen houden richting het paleis van Mubarak. De oppositiepartijen in Egypte hebben een gezamenlijke verklaring doen uitgaan dat Mubarak af moet treden en dat daarna een overgangsregering een democratische grondwet zal schrijven en nieuwe verkiezingen uit zal schrijven.

Update 13.45 uur
Nog steeds komen er demonstranten bij op en rondom het Vrijheidsplein. Het plein is inmiddels helemaal vol en tienduizenden demonstranten wachten bij de verschillende toegangswegen. Ook in andere steden zijn honderdduizenden demonstranten bij elkaar gekomen, zo meldt Al Jazeera. De avondklok is weer ingegaan, maar hier trekt helemaal niemand zich meer iets van aan.

Update 15.09 uur
Demonstranten hebben aangegeven het Vrijheidsplein niet te zullen verlaten totdat Mubarak zijn positie heeft verlaten. Er wordt gemeld dat er 8 miljoen demonstranten over Egypte verspreid op de been zijn. In Caïro zelf is het nog steeds moeilijk in te schatten hoeveel mensen op de been zijn, maar de meeste bronnen spreken van rond de 2 miljoen mensen op het plein en in de omringende straten.

Update 17.59 uur
Terwijl de uren verstrijken, komen er meer en meer reacties binnen van de internationale politiek. Voormalig presidentskandidaat en senator John Kerry heeft Mubarak opgeroepen om af te treden. De Turkse premier Erdogan heeft Mubarak opgeroepen om te luisteren naar het volk. Israël heeft door laten schemeren liever de dictator te steunen, dan te gokken op een nieuw regime in Egypte.

Update 19.00 uur
Op hun website geeft de Moslim Broederschap (MB) een aantal standpunten rond de protesten aan. In tegenstelling tot wat een aantal mensen en landen vrezen, zal de MB alle verdragen die Egypte heeft getekend respecteren en geen enkele leidende rol in een nieuw te vormen regering op zich nemen. Ook wijst de MB elke vorm van dialoog met de huidige regering af. Verder wordt er geëist dat de president van het constitutionele hof van Egypte de functie van interim-president op zich neemt.

Update 19.42 uur
Volgens diverse bronnen op zowel Twitter als lokale nieuwszenders, gaat president Mubarak vanavond of morgen het volk toespreken. Dit bericht wordt bevestigd door het persbureau Reuters. Wat hij precies gaat zeggen is speculatie, maar de meeste berichten beweren dat hij gaat melden dat hij niet mee gaat doen aan de geplande verkiezingen van september. Of dit een acceptabel voorstel is voor het volk valt te betwijfelen.

Update 20.30 uur
Ook de Amerikaanse president heeft een officiële reactie gegeven op de situatie in Egypte. Bronnen hebben aan Al Jazeera, de New York Times en andere media gemeld dat Obama Mubarak heeft verteld dat hij 'zich niet verkiesbaar moet stellen voor de verkiezingen van september'. Hiermee is de steun voor de Egyptische president tot een dieptepunt gezakt.

Verdere geruchten over de aanstaande speech van Mubarak beweren dat hij het volk 'een oplossing zal bieden voor na de protesten'. Wat deze oplossing inhoudt weet niemand nog zeker.

Naar schattingen zijn er momenteel nog zo'n 900.000 mensen aanwezig op en rond het Tahrir plein.

Update 21.12 uur
Volgens de Egyptische staats-tv zal Mubarak om 23.00 uur lokale tijd (22.00 uur Nederlandse tijd) zijn speech geven. Nog steeds is onbekend wat hij zal melden. Volgens het persbureau AP heeft de Amerikaanse president Obama tegen Mubarak gezegd dat hij zijn presidentschap 'ten einde' kan beschouwen. De demonstranten hebben tegenover diverse verslaggevers aangegeven dat ze met niets anders genoegen nemen dan het aftreden van Mubarak.