Rosenthal bevriest contacten Iran

De ambassadeur van Iran in Den Haag heeft zaterdag aan het eind van de middag tegen minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de terechtstelling bevestigd van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami.

Rosenthal spreekt van een 'schanddaad door een barbaars regime'. Hij is diep geschokt, aldus zijn woordvoerder. Nederland bevriest per direct alle contacten met Iran.

Update 18.57 uur

De bevriezing betekent dat de Iraanse ambassadeur in Nederland in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt. Voor al zijn officiële contacten moet hij eerst schriftelijk toestemming vragen aan minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD).

Rosenthal zal maandag bij een overleg met ministers van buitenlandse zaken binnen de Europese Unie aandringen op verdere stappen tegen Iran. Hij spreekt van een 'barbaarse daad van het Iraanse regime'. Hij is erg geschokt, ook omdat de Iraanse ambassadeur hem vrijdag nog zou hebben verteld dat de rechtsgang van Bahrami nog niet is afgelopen.

Bahrami werd in 2009 opgepakt bij een protest tegen de herverkiezing tegen de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Ze werd aangeklaagd voor drugsbezit en oppositionele activiteiten. De ambassadeur zou vrijdag hebben gezegd dat Bahrami alleen is veroordeeld voor drugsbezit en dat het proces rond de oppositionele activiteiten nog moet worden gevoerd.

Rosenthal raadt Nederlanders die ook een Iraans paspoort hebben dringend af naar Iran af te reizen. De Nederlandse ambassade kan weinig voor hen betekenen als zij worden opgepakt, concludeert Rosenthal. "Er is sprake van een ondoorzichtige rechtsgang, zoals nu is gebleken", zegt zijn woordvoerder.

De Iraanse staatstelevisie meldde zaterdag dat de in Iran geboren Bahrami door de autoriteiten is opgehangen 'voor drugsbezit en oppositionele activiteiten'. Rosenthal riep de ambassadeur meteen op het matje, maar die kon het bericht niet direct bevestigen. Later gebeurde dat alsnog.

De 45-jarige werd opgepakt bij een protest tegen de herverkiezing van de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad in de zomer van 2009. De uitslag leidde destijds tot massale protesten.

 

Ambassadeur Iran bevestigt dood Zahra Bahrami
Ambassadeur Iran bevestigt dood Zahra Bahrami (Foto: ANP)