Egypte: Protesten gaan door

Bij de chaos rond de protesten op vrijdag tegen de Egyptische president Hosni Mubarak zijn in totaal in Suez, Caïro en Alexandrië zeker 95 doden gevallen. Er zijn meer dan 1000 gewonden, zo meldt Al Jazeera.

Mubarak kondigde vrijdag aan zijn regering te zullen ontslaan, maar zelf aan de macht te zullen blijven en een nieuwe regering te vormen. De demonstranten zijn het hier niet mee eens en men is op zaterdag weer massaal op de been om het aftreden van Mubarak te eisen.

De avondklok, die vrijdag compleet werd genegeerd, is voor zaterdag vervroegd ingesteld, namelijk om 15.00 uur Nederlandse tijd. Naar verluidt zouden ongeveer 50.000 mensen onderweg zijn naar het Tahrir Plein. Het leger blokkeert de straten hier naartoe.

Update 14.10 uur
Het dodental is inmiddels opgelopen tot ruim boven de honderd. Hoeveel doden er nu precies zijn is onbekend. Er gaan geruchten dat agenten een vermeende opstand in een gevangenis in Caïro hebben neergeslagen door iedere politiek gevangene aldaar dood te schieten. De sfeer in Caïro, Rafah en Alexandrië wordt naar verluidt grimmiger en het blijft nog onduidelijk wat de precieze rol van het leger is. In Alexandrië zou met scherp worden geschoten.

Update 14.57 uur
Om 15.00 uur Nederlandse tijd zal de avondklok ingaan, maar het is nu al zeker dat tienduizenden demonstranten hier net als vrijdag geen gehoor aan zullen geven. Duizenden mensen proberen het gebouw van de staatstelevisie en het ministerie van Binnenlandse Zaken te bestormen. Er zou volgens onbevestigde berichten worden geschoten op de demonstranten. Ondertussen regelen de demonstranten het chaotische verkeer, onder andere tanks worden omgeleid.

Update 16.33 uur
Hosni Mubarak heeft een vicepremier aangesteld in de persoon van Omar Soelimani, een vertrouweling van de president. De verwachting is dat de demonstranten hier geen genoegen mee zullen nemen. Ondertussen gaan de protesten ondanks de avondklok gewoon door. Een bestuurder van een tank heeft gezegd dat het leger burgers zal beschermen tegen de politietroepen, maar niet zelf de confrontatie met hen op zal zoeken. In grote delen van het land is chaos uitgebroken doordat gevangenissen en politiebureaus in brand staan. Gevangenen ontsnappen massaal en bedreigen de veiligheid in de rijkere buurten.

Update 18.22 uur
In het hele land wordt nu geplunderd, er gaan geruchten dat de plunderaars en reltrappers in de buitenwijken politietroepen in burger zijn. Het is niet bekend of dit het geval is, maar inmiddels is het leger ingezet om naast belangrijke plaatsen te bewaken ook de plunderaars tegen te houden. Er zijn nog steeds tienduizenden demonstranten op het Vrijheidsplein in Caïro aanwezig. President Mubarak heeft voormalig minister van de Luchtmacht naar voren geschoven als minister president. Zelf denkt Mubarak nog absoluut niet aan aftreden, aldus woordvoerders. Twee mummies en verschillende unieke voorwerpen in het Nationale Museum zijn gesloopt.

Update 18.41 uur
Burgers hebben een aantal plunderaars te pakken gekregen, bij het doorzoeken van hun spullen vonden ze ID-bewijzen waaruit zou blijken dat het inderdaad politietroepen in dienst van Mubarak zijn, zo meldt Al Jazeera. Verder zijn er veel berichten over gewonden bij nieuwe bestormingen op de ministeries van Informatie en Binnenlandse Zaken.

Tahreer
Al Jazeera toont beelden van het Vrijheidsplein, 3 doden daar bevestigd (Foto: Al Jazeera)