Egypte: Mubarak niet weg, regering ontslagen

Bij de chaos rondom de derde dag van protesten tegen het dertig jaar durende regime van president Hosni Mubarak zijn tot nu toe negentien doden gevallen en meer dan duizend gewonden. De demonstranten eisen het aftreden van de president.

Eerder op vrijdag heeft Egypte het internet en mobiele telefonie geblokkeerd. Het blijkt nu echter dat via bepaalde apps nog steeds informatie vanuit Egypte kan worden verspreid. Demonstranten hebben het hoofdgebouw van de regeringspartij de NDP in Caïro in brand gestoken. Daarnaast zijn er meerdere politiebusjes en overheidsgebouwen in brand gestoken.

Rijke zakenmensen worden het land uitgevlogen en er gaan geruchten dat Mubarak, die om 17.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie zou geven, ook gevlucht is. De persconferentie heeft nog niet plaatsgevonden. Het leger is ingezet om het land te beschermen. Aan welke kant het leger staat is nog niet duidelijk. Momenteel lijkt het alsof het leger langzaam de controle overneemt in de straten van Caïro, Alexandrië en Suez.

Update 23.11 uur
Al Jazeera meldt dat de vlammen van het NDP-gebouw inmiddels nog maar enkele meters van het Nationaal Museum verwijderd zijn. Men maakt zich ernstige zorgen om dit museum, een van de belangrijkste in de wereld. Het Egyptische parlement heeft een 'belangrijke mededeling' aangekondigd die binnen korte tijd gegeven zal worden door een woordvoerder van het parlement. De grote vraag is waarom de president zelf deze mededeling niet zal doen. Reuters meldt dat de woordvoerder zou hebben gemeld dat 'Egypte in de veilige handen van Mubarak' zou zijn.

Update 23.31 uur
President Hosni Mubarak is inmiddels op de Egyptische staatstelevisie verschenen en vertelt over zijn dag. Hij vertelt het nieuws goed gevolgd te hebben en betreurt de 'onschuldige slachtoffers'. Mubarak zegt verder dat de vergrote vrijheid van pers en mobiel telefoniegebruik een oorzaak is van deze demonstraties. Daarnaast geeft hij aan de vrijheid altijd te zullen beschermen, mits binnen de wet. Maar tegelijkertijd wil hij de stabiliteit en veiligheid verdedigen, hij lijkt hiermee het afsluiten van het internet te verdedigen.

Waar Mubarak zich bevindt is onduidelijk, zijn speech houdt hij voor een Egyptische vlag in een schijnbaar verder lege ruimte. Hij zegt niet op te zullen stappen als president. Verder zegt hij voor de arme mensen en de vrijheid op te willen komen. Mubarak heeft zijn huidige regering naar huis gestuurd en zal zaterdag een nieuwe regering samenstellen. Of de demonstranten hier tevreden mee zijn is nog maar de vraag.

Update 23.50 uur
Vele demonstranten die de laatste uren even hebben afgewacht op de reactie van Mubarak zijn de straat weer opgegaan. Ze eisen nogmaals het aftreden van Mubarak. Het lijkt nu voor een groot deel van het leger af te hangen wat er verder gaat gebeuren.

Update 0.28 uur
Het leger heeft met twintig tanks het Tahrir Plein in het centrum van Caïro ingenomen. Demonstranten daar zijn de zijstraten ingevlucht, maar weigeren nog steeds de straten te verlaten. De oppositie heeft inmiddels het leger opgeroepen actie tegen Mubarak te ondernemen. Zijn tijd zou voorbij zijn, zo meldt een woordvoerder van de Moslim Broederschap.