'Sap riskeert motie van afkeuring'

Fractievoorzitter Jolande Sap kan op het partijcongres van GroenLinks begin februari een motie van afkeuring verwachten als haar fractie instemt met de politiemissie naar Kunduz. Dat heeft de voorzitter van de Midden Oosten-werkgroep van de partij Karel van Broekhoven donderdag gezegd tegen BNR Nieuwsradio. "De partij gaat dit absoluut niet accepteren."

"We kennen deze kritische geluiden en nemen ze zeer serieus", laat een woordvoerder namens Sap in een reactie weten.

Van Broekhoven zal de motie indienen. "De leden hebben zo duidelijk uitgesproken: wij zijn hier tegen, dat als ze nu meegaat ze duidelijk tegen de uitgesproken mening ingaat van de leden en de partijraad, die er heel duidelijk in was." Wanneer deze motie wordt aangenomen is haar positie als beoogd partijleider 'zeker in gevaar', zegt hij.

Uit een peiling van Maurice de Hond bleek donderdag opnieuw dat de achterban van GroenLinks zich massaal verzet tegen de missie: 79 procent is tegen. De Tweede Kamer neemt donderdagavond een definitief besluit over de missie. Behalve de instemming van GroenLinks is steun van D66 en de ChristenUnie cruciaal.


'Sap krijgt motie van afkeuring aan haar broek' (Foto: Novum)