Linkse oppositie eist behoud strippenkaart

De linkse partijen in de Tweede Kamer eisen dat de strippenkaart in Zuid-Holland volgende week niet wordt afgeschaft. Mogelijk sluit de PVV zich hierbij aan, waarmee er een Kamermeerderheid is. Dat bleek donderdag tijdens een extra debat met minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Deze week bleek dat de OV-chipkaart gemakkelijk te kraken is, met Windows-software en een relatief goedkope kaartlezer. Dat maakt het onverantwoord om de strippenkaart af te schaffen, vinden PvdA, SP en GroenLinks.

De vervoersbedrijven en de provincie willen dat vanaf volgende week donderdag alleen nog met de OV-chipkaart kan worden gereisd in Zuid-Holland, en niet meer met de strippenkaart. Ze hebben de steun van Schultz.

Volgens de linkse partijen is nog niet duidelijk wat de consequenties van de nieuwe kraakmethode zijn en op welke schaal chipkaarten zullen worden gekraakt. "Afschaffing van de strippenkaart in Zuid-Holland is daarom nu niet verantwoord", stelde PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

De PVV is ook tegen de OV-chipkaart, maar PVV-Kamerlid Leon de Jong kon donderdag nog niet zeggen of zijn partij zich aansluit bij de wens van de drie linkse partijen. Daarmee zou er een meerderheid in de Tweede Kamer zijn. De Jong moet nog met zijn fractiegenoten overleggen. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over afschaffing van de strippenkaart in Zuid-Holland.

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vinden dat de strippenkaart in Zuid-Holland gewoon kan worden afgeschaft. De strippenkaart langer in gebruik houden lost het probleem van de gekraakte OV-chipkaart niet op, redeneren deze partijen. Ook minister Schultz wijst erop dat fraude met de strippenkaart ook kinderlijk eenvoudig is. "Met een beetje nagellak kun je al gratis reizen."

Volgens Schultz kost het 30 miljoen euro per jaar extra om naast de OV-chipkaart ook de strippenkaart in stand te houden. Zij vreest dat vervoersbedrijven compensatie van de staat zullen eisen voor deze extra kosten.