Holocaust-documenten op internet geplaatst

De grootste verzameling documenten over de Holocaust is beschikbaar gemaakt op internet. Het Israëlische monument voor de Holocaust, Jad Wasjem, en internetgigant Google lanceerden het project woensdag. 130.000 foto's en documenten kunnen nu via Google worden opgeroepen.

Door middel van een applicatie kunnen internetters zelf een bijdrage leveren aan het project door hun eigen verhalen, commentaar en documenten van personen die in het archief voorkomen te plaatsen.

Drie jaar geleden werd in Tel Aviv begonnen met het project, toen Google zijn medewerkers aanmoedigde 20 procent van hun werktijd te besteden aan projecten die zij belangrijk achtten.

Eerder deze week lanceerde Jad Wasjem al een versie van zijn YouTube-kanaal in het Farsi, zodat videomateriaal ook beschikbaar wordt voor de aartsvijand van Israël: Iran. Op deze manier hoopt de organisatie Iraniërs te onderwijzen over de nazi-genocide op zes miljoen joden.

Een volgend project van Jad Wasjem is het digitaliseren van zijn verzameling getuigenissen van overlevenden van de nazi-vernietigingskampen.