Resten middeleeuwse toren krijgen plek in Nijmegen

De fundering van een middeleeuwse stadstoren die vorige week onverwacht werd gevonden bij werkzaamheden op Plein 1944 in Nijmegen, krijgt een vaste plek op het plein. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend. De restanten worden wel verplaatst, omdat de toren precies in de inrit ligt van een nog aan te leggen ondergrondse parkeergarage.

Volgens de gemeente kan de inrit niet op een andere plek komen. Het stadsbestuur heeft daarom besloten de fundamenten van de toren weg te halen en op te slaan. Als de bouwwerkzaamheden op Plein 1944 klaar zijn, worden de resten teruggeplaatst op een plek zo dicht mogelijk bij de vindplaats.

De gemeente wist niet van het bestaan van de stadstoren af. Hij staat niet op oude kaarten of tekeningen. Aan weerszijden van de toren is een 1,50 meter dikke middeleeuwse stadsmuur gevonden.

Volgens de gemeente heeft het er alle schijn van dat Nijmegen rond 1350 een dubbele stadsommuring had. In Nederland is alleen van Deventer bekend dat de stad een dubbele ommuring had.