Zwaar misdrijf verjaart niet meer

Zware misdrijven zoals verkrachting, doodslag en mensensmokkel kunnen niet meer verjaren. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat dinsdag openbaar wordt, schrijft De Telegraaf.

Ook zedenmisdrijven met kinderen moeten niet meer kunnen verjaren. Op dit moment verjaren alleen misdrijven waar levenslang cel voor kan worden gegeven niet. Door dna-technieken en het werk van cold-caseteams, die oude zaken nog eens onder de loep nemen, kunnen misdrijven volgens Opstelten ook veel later nog worden opgelost.

De VVD in de Tweede Kamer deed in november al een voorstel om de verjaringstermijn voor zware misdrijven af te schaffen. Opstelten reageerde destijds positief. Hij werkte toen al aan een wetsvoorstel om te regelen dat zedenmisdrijven tegen kinderen niet meer kunnen verjaren, maar besloot het breder aan te pakken.

Sommige partijen vreesden dat verdachten na decennia geen eerlijk proces meer krijgen. Bijvoorbeeld omdat veel bewijsmateriaal dan al is verdwenen en het geheugen van getuigen dan ook niet altijd even betrouwbaar is. Daarom zei Opstelten eerst met advocaten en andere deskundigen te praten over de precieze uitwerking van de plannen.

Zodra het wetsvoorstel is doorgevoerd, kunnen misdrijven waar een celstraf van twaalf jaar of meer op staat niet meer verjaren. Zware verduistering en zware mishandeling vallen hier ook onder. Ook krijgen slachtoffers meer tijd om schadevergoeding te eisen. Nu vervalt die termijn meestal al na vijf jaar.

De VVD wilde de verjaringstermijn aanpassen naar aanleiding van een bekentenis van Rara-activist René Roemersma in het programma Andere Tijden. Roemersma zei in de jaren tachtig betrokken te zijn geweest bij brandstichting in drie Makro-filialen voor actiegroep Rara.

Hij kon dat vrijuit zeggen omdat de zaken zijn verjaard. "Met een glimlach op zijn gezicht vertelde hij erover. Ik ben daar woedend over", zei VVD-Kamerlid Ard van der Steur. "Criminelen moeten worden gestraft en zouden zich nooit veilig mogen voelen."