Leraren en ouders in actie tegen bezuinigingen

Leraren en ouders voeren vanaf woensdag actie tegen bezuinigingen op het middelbaar onderwijs. De actie van vakbonden, werkgevers, ouder- en onderwijsorganisaties richt zich op een bezuiniging van driehonderd miljoen euro op het zogeheten passend onderwijs.

Het passend onderwijs is bedoeld om leerlingen minder vaak vanuit regulier onderwijs te laten doorstromen naar speciaal onderwijs. Dat moet gebeuren door te regelen dat ze op een gewone school ook mee kunnen doen.

Met ludieke acties op verschillende scholen willen de betrokkenen wijzen op een petitie. Met de petitie wordt minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) opgeroepen af te zien van de bezuinigingsplannen.

De acties die vanaf woensdag op verschillende scholen worden gehouden zijn een opmaat naar een landelijke manifestatie op woensdag 9 februari. Een dag daarvoor wordt een lunchdebat over de bezuinigingen in Nieuwspoort in Den Haag gehouden.

Bij de acties zijn onder meer de Algemene Onderwijsbond, de raad voor voortgezet onderwijs (VO-raad) en de Algemene Vereniging van Schoolleiders betrokken.