CDA Noord-Holland hekelt PVV

Ook het CDA in Noord-Holland is voorlopig even klaar met de PVV. De partij is bepaald niet gecharmeerd van de uitspraak van PVV-lijsttrekker Hero Brinkman dat moslima's met hoofddoekjes niet welkom zijn op het provinciehuis in Haarlem.

CDA-gedeputeerde en -lijsttrekker Jaap Bond noemt die uitspraak maandag 'triest'. "Hij creëert een sfeer rond de campagne die ik niet wil." Het is ook niet prettig voor moslima's, vindt hij. "Wil hij soms dat ze thuis achter de geraniums zitten? Provincies gaan hier niet over, hier is een grondwetswijziging voor nodig en dat weet Hero." Bond gaat Brinkman opnieuw uitnodigen voor bijles, zegt hij.

"Als dit Brinkmans inzet is, is dat voor ons onbespreekbaar", vervolgt Bond. "Ik wil alleen praten over dingen waar wij over gaan." PvdA-lijsttrekker Tjeerd Talsma zei zondagavond al de PVV uit te sluiten van samenwerking vanwege de 'schandalige en on-Nederlandse' uitspraken van het PVV-Kamerlid. Talsma vindt het PVV-programma 'inhoudsloos'.

Bond wil ook weten waar de PVV voor staat in de provincie. "Ik hoef niet steeds te horen waar hij tegen is, en dan ook nog eens over dingen waar we niet over gaan." Er is volgens hem een 'levensgroot' verschil tussen de programma's van CDA en PVV.

Brinkman opperde maandag ook hoofddoekjes taboe te maken in de streekbussen in de provincie. De CDA'er zegt ook hierover dat de provincie daar helemaal niet over kan beslissen. "Jammer dat het hier over gaat."