Anarchisten ontkennen oproep tot geweld

Anarchistische Groep Nijmegen (AGN) en Anti-Fascistische Actie (AFA) hebben vrijdag in Den Haag niet opgeroepen tot geweld bij de demonstratie tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. "Het idee om naar het ministerie van Onderwijs en het Plein te gaan is een spontaan initiatief geweest van boze studenten", laten zij zondag in een verklaring weten.

Zo'n 15.000 studenten en andere bezorgde mensen kwamen naar het Malieveld. Na de manifestatie kwam het tot een confrontatie met de politie bij het ministerie en op het Plein. Er werden 25 mensen aangehouden, van wie er nog 5 in een cel zitten. Zij worden verdacht van het slaan van ME'er of het gooien van stenen naar de politie. 'Wellicht' zaten er antifascisten bij de arrestanten, stelt AGN.

De Nijmeegse anarchisten distantiëren zich niet van het 'geweld'. "Wij denken dat dit een heel normale reactie is van mensen die hun woede proberen te uiten en daarbij worden onderworpen aan geweld dat komt van de politie." Het politiegeweld tegen gewone mensen zou veel erger zijn. "Veel mensen zijn opgepakt om het geweld van de politie te verantwoorden en het slachtoffer van demonisering en criminalisering door burgemeester Van Aartsen en de politie Den Haag."

Beide groepen reageren op berichten van de autoriteiten dat er aanwijzingen waren dat 'radicalen' de demonstratie wilden aangrijpen om de openbare orde in Den Haag te verstoren, door 'zich te mengen tussen de demonstranten en de confrontatie te zoeken'. Dit 'lijkt op niets gestaafd te zijn, stelt de AGN. "Hiermee wordt een sfeer gecreëerd alsof anarchisten en 'radicalen' misbruik wilden maken van het protest en daarvan ook geen legitiem onderdeel kunnen zijn."

Studentenvakbond LSVb krijgt er ook van langs. Die organsatie zou te 'intiem' samenwerken met de politie en de politiek. De door de LSVb in het leven geroepen 'ordedienst' zou hebben geprobeerd studenten fysiek te scheiden om een lijn te trekken tussen verondersteld 'goede' en slechte' demonstranten. "Hiermee heeft de LSVb het moeilijk gemaakt voor studenten en sympathisanten om zichzelf te organiseren en draagt daarmee bij aan de verdeling."