Kunstenares vrijgesproken van hamstermartelingen

De 31-jarige kunstenares Tinkebell is vrijdag door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van het martelen van hamsters. Het OM had een boete van 950 euro geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Ze werd ervan verdacht 95 hamsters in 2008 urenlang te hebben mishandeld.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) mishandelde Tinkebell de hamsters in het kader van haar tentoonstelling 'Save the pets' in de Amsterdamse galerie Masters. Ook de galeriehouder is vrijgesproken. Justitie wilde dat ook de galerie een boete van 475 euro zou betalen.

De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat het welzijn of de gezondheid van de beestjes is geschaad door het handelen van de kunstenares. Volgens een dierenarts verkeerden de hamsters over het algemeen in goede gezondheid. Elf hamsters hadden letsel, maar volgens de rechtbank is dat Tinkebell niet aan te rekenen.

De kunstenares stopte de beestjes in gekleurde plastic ballen en liet ze vervolgens vier uur rondrennen. Op de gebruiksaanwijzing van de hamsterballen staat het advies de beestjes er niet langer dan een halfuur in te laten. Volgens de rechtbank is het echter niet strafbaar om dat wel te doen.

Volgens het OM kregen de hamsters bovendien te weinig eten en drinken en zaten ze in te kleine kooien. De rechtbank acht ook dat niet bewezen.