PVV eist vertrek Sahar

De rechtbank in Den Bosch heeft bepaald dat de 14-jarige Sahar alsnog mag blijven in Nederland. De beslissing om haar uit te zetten naar Afghanistan is namelijk onvoldoende onderbouwd. De PVV vindt echter dat het meisje alsnog een enkeltje moet krijgen. Volgens de partij van Geert Wilders zou het asielbeleid namelijk ondermijnd worden als asielzoekers toch mogen blijven omdat hun kinderen 'te veel verwesterd' zouden zijn.

De rechtbank in Den Bosch heeft dit echter als argument gebruikt om de uitzetting te verbieden. Volgens de rechtbank is namelijk niet voldoende aangetoond dat Sahar zou kunnen integreren in de Afghaanse samenleving. Het meisje is al tien jaar in Nederland. De PVV vreest dat deze beslissing ervoor gaat zorgen dat ouders uitzetting zo lang mogelijk tegen zullen gaan.

Bij monde van het PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wordt Gerd Leers, minister van Immigratie en Asiel, opgeroepen om zijn beslissing beter te onderbouwen. "Als je nu een verblijfsvergunning geeft, geef je het signaal aan ouders dat het loont om te traineren en uitzetting tegen te gaan", aldus Fritsma. "Natuurlijk is het pijnlijk voor dit meisje, maar haar ouders hebben de ene na de andere procedure opgestart. Als je dat beloont, wordt het terugkeerbeleid gigantisch ondermijnd."

Aan de andere kant van het spectrum zit de PvdA. Deze partij vindt dat Leers Sahar en haar familie juist nu een verblijfsvergunning moet geven. Volgens de partij heeft de overheid veel te traag gehandeld in deze zaak. "De overheid moet zelf veel sneller haar werk doen", stelt PvdA-Kamerlid Hans Spekman. "Kinderen die hier geworteld zijn, leven in Nederland totaal anders dan in Afghanistan. Hier is ze geëmancipeerd en vrijgevochten en daar heeft ze alleen kans op overleven in een boerka."