Handelaren apenkoppen opgepakt in Gabon

De autoriteiten in Gabon hebben vijf personen gearresteerd, omdat zij in het bezit waren van de koppen van twaalf chimpansees en een gorilla. Dat heeft het Wereldnatuurfonds (WNF) donderdag gezegd. Naast de koppen werden er dertig chimpanseehanden in beslag genomen, evenals lichaamsdelen van luipaarden, olifanten en een leeuw.

Waar de lichaamsdelen voor bedoeld waren, is niet bekend. "Koppen en handen worden bijvoorbeeld nu en dan gebruikt voor rituele ceremonies", zei Natalia Reiter van het WNF. "Sommige mensen denken dat ze geluk brengen en sommigen houden ze als souvenir. Van handen wordt gedacht dat ze meer macht brengen of ze worden gebruikt als trofee."

Natuurbeschermers denken dat de zaak zich tot ver buiten de grenzen van Gabon uitstrekt, omdat leeuwen niet voorkomen in het land. De verdachten komen bovendien allen uit andere landen in Afrika. Vier van de vijf zijn Nigerianen, de vijfde is een vrouw uit Benin.

Manager Afrikaanse Mensapen van het WNF David Greeg noemde de vondst 'hoogst verontrustend'. "Voor zover ik weet is er de afgelopen tien jaar niet zo'n grote inbeslagname geweest van lichaamsdelen van mensapen", zei hij.


Handelaren apenkoppen opgepakt in Gabon (Foto: Novum)