Mogelijk nog veertig patiënten vastgeketend

Er zijn in Nederland mogelijk nog zo'n veertig patiënten die in vergelijkbare omstandigheden verkeren als Brandon, de 18-jarige verstandelijk gehandicapte jongen die al drie jaar wordt vastgebonden. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Zij reageert op de uitzending van Uitgesproken EO, die de beelden van Brandon dinsdagavond wereldkundig maakte. Brandon wordt al drie jaar elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend, omdat het personeel bang is voor zijn onvoorspelbare gedrag. Hij hoort stemmen die hem aanzetten tot 'boze gevaarlijke acties', schrijft Veldhuijzen van Zanten.

De bewindsvrouw is 'diep geraakt' door de uitzending. "Het is schrijnend te zien dat een zo jong iemand, die zijn leven nog voor zich heeft, zo weinig perspectief op een betere toekomst heeft."

Niettemin voldoet de geboden zorg aan de jongen aan de criteria voor vrijheidsbeperking, schrijft Veldhuijzen van Zanten. Dat oordeelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die dinsdag een onaangekondigd bezoek heeft gebracht aan 's Heeren Loo, de instelling waar Brandon vertoeft.

Dat de zorg aan de eisen voldoet, betekent niet dat de geleverde zorg 'een wenselijk antwoord is op de zorgvraag'. "Er is hier sprake van een zeer complexe en uitzonderlijke psychiatrische problematiek", schrijft de bewindsvrouw. Andere oplossingen brachten tot nu toe geen soelaas. Een speciaal ingerichte nieuwe woonruimte werd in 2009 nog vernield door Brandon.

De staatssecretaris gaat niettemin overleggen met de sector hoe de zorg kan worden verbeterd. Ook voor de moeilijkste problemen in de zorg moet naar verbeteringen worden gezocht, vindt zij.

De Tweede Kamer houdt woensdagmiddag een spoeddebat met Veldhuijzen van Zanten over de kwestie.