Kamer geïrriteerd over bonnenquota

Hoewel minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) een en andermaal heeft gezegd dat het afgelopen moet zijn met de verplichte prentenschrijverij, zouden veel korpschefs zich hier nog steeds weinig van aantrekken. De Tweede Kamer reageert geprikkeld.

SP-Kamerlid Ronald van Raak krijgt nog steeds meldingen binnen van agenten die zeggen dat hun superieuren de oproep van de bewindsman naast zich neerleggen. Hiermee is sprake van een 'gezagscrisis', zei het Kamerlid dinsdag op Radio 1. "De minister staat in zijn hemd omdat de korpsleiding niet naar hem luistert."

Korpschefs die zich blijven verzetten tegen de bonnenquota moeten op 'functioneringsgesprek' bij Opstelten, vindt de SP. Blijven ze persisteren, dan kunnen ze op zoek naar een andere baan, aldus Van Raak, die genoeg heeft van hun 'hooghartige houding'. "De minister moet zijn gezag laten gelden."

Ook gedoogpartij PVV is de houding van de korpschefs zat. Kamerlid Hero Brinkman vindt dat het afgelopen moet zijn met korpschefs die denken dat ze 'voor god' kunnen spelen. Ze moeten luisteren naar de minister, zo laat hij weten. Doen ze dat niet, dan is het tijd voor een 'grote schoonmaak' en kunnen ze vertrekken.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert is er ook helemaal klaar mee. "Op welke planeet hebben de politiechefs die vasthouden aan de bonnenquota in vredesnaam gezeten de afgelopen maanden?", twitterde ze. Ze vindt dat het schrijven van bonnen geen doel op zich zou moeten zijn.

In het regeerakkoord is afgesproken dat agenten niet langer mogen worden beoordeeld op het aantal bonnen dat zij uitschrijven. Vorige week nog schreef Opstelten een brief hierover aan de korpsbeheerder van de politieregio Zuid-Holland-Zuid Arno Brok (VVD). Ook Brok verzette zich tegen deze afspraak.

De Raad van Korpschefs meldt dinsdag opnieuw voorstander te zijn van stoppen met de bonnenquota. "Agenten moeten weer de ruimte krijgen om op basis van hun vakmanschap te handelen. Afspraken over aantallen bonnen 'aan de voorkant' waren een aantal jaren geleden nodig om scherper te kijken naar te behalen resultaten. Inmiddels is dit op deze wijze niet meer nodig."


(Foto: Novum)