'Slachtoffers lopen hulp mis door computersysteem'

Door een slecht werkend computersysteem lopen ieder jaar ruim vijftienduizend slachtoffers van een misdrijf psychische en juridische hulp mis. Het nieuwe systeem van de politie speelt hulpverzoeken niet door naar Slachtofferhulp Nederland, zegt directeur Harry Crielaars dinsdag in het AD.

Slachtoffers die aangifte doen van beroving, inbraak of geweld wordt op het politiebureau gevraagd of hun gegevens mogen worden doorgespeeld naar Slachtofferhulp. Sinds het nieuwe computersysteem, BVH, in 2009 is ingevoerd gaat het volgens Crielaars op grote schaal mis met het doorgeven van contactgegevens.

Een automatische melding ontbreekt. Daardoor zouden agenten soms vergeten in de aangifte op te nemen of mensen hulp willen ontvangen. Slachtofferhulp krijgt de aangifte dan niet doorgestuurd.

De slachtoffers zelf laten uitvogelen dat ze hulp kunnen zoeken is volgens Crielaars geen optie. "Voor veel mensen is de drempel te hoog om contact op te nemen."

De helft van de korpsen scant de aangiftes met een computerprogramma in om ze door te kunnen sturen. In de politieregio Noord- en Midden-Limburg gaat een medewerker zelfs handmatig na of de gegevens zijn doorgegeven. "Prijzenswaardig", zegt Crielaars. "Maar het is van de gekke dat het computersysteem dit niet automatisch doorgeeft."

Slachtofferhulp kreeg vorig jaar 132 duizend namen doorgespeeld van de politie. Zonder de noodoplossingen waren dat er 38 duizend minder geweest, stelt Crielaars. Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, CDA en SP wil dat minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) ingrijpt. Hij laat in de krant weten dat het kabinet de Raad van Korpsbeheerders aan gaat sporen om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.