'Veel praktijklokalen op scholen onveilig'

Driekwart van de praktijklokalen in het voortgezet onderwijs en het mbo is niet helemaal veilig. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie, meldt het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag. Machines zijn niet goed afgeschermd en gevaarlijke stoffen worden onveilig opgeslagen.

De Arbeidsinspectie controleerde 136 scholen. Bij ruim driekwart daarvan waren een of meer zaken niet in orde. Bij de meeste scholen was de inspectie al eens langs geweest, maar toch liepen de inspecteurs opnieuw tegen veel overtredingen aan.

In praktijklokalen voor hout- en metaalbewerking kunnen leerlingen en docenten volgens de Arbeidsinspectie gewond raken doordat boormachines vaak niet goed zijn afgeschermd. Ook stuitten de inspecteurs op achterstallig onderhoud en op machines die niet goed verankerd waren.

In veel van de geïnspecteerde laboratoria en natuur- en scheikundelokalen bestaat bovendien kans op blootstelling aan gevaarlijke stoffen. De stoffen worden ook niet altijd veilig opgeslagen.