Avondklok ingesteld in hoofdstad Ivoorkust

In de wijk Abobo in de Ivoriaanse stad Abidjan is woensdag een avondklok ingesteld. Dat heeft het hoofd van het Ivoriaanse leger, dat nog steeds de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo steunt, woensdag gezegd op de staatstelevisie.

Volgens chefstaf Philippe Mangou hebben veiligheidstroepen nu het recht om aanslagen gericht tegen hun persoon te vergelden. De onheilspellende mededeling van Mangou volgt op twee dagen van een enorme militaire aanwezigheid in de voormalige hoofdstad.

De inwoners van de wijk waar de avondklok geldt hebben in groten getale gestemd op de rivaal van Gbagbo en de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen Alassane Ouattara. Eerder woensdag openden militairen al het vuur in de wijk, kort nadat honderden oppositieleden de straat op waren gegaan om te demonstreren tegen het harde optreden van de politie de afgelopen dagen. Uit protest vernielden ze auto's en gebouwen.

Mensenrechtenorganisaties hebben tientallen meldingen gekregen van 'verdwijningen' van mensen uit wijken waar veel steun is voor de Ivoriaanse oppositie. Ook zijn er meldingen van aanvallen door 'dodenbrigades' die loyaal zijn aan Gbagbo.


Avondklok ingesteld in hoofdstad Ivoorkust (Foto: Novum)