Regering Libanon valt na vertrek Hezbollah

Het vertrek van de ministers van de extremistische beweging Hezbollah en haar bondgenoten uit de Libanese regering leidt de val van de regering in. Dat heeft minister van Energie Jibran Bassil woensdag gezegd.

In totaal trekken elf ministers zich terug uit de dertig ministers tellende regering. Hezbollah had meer dan een derde van de kabinetsleden nodig om de regering ten val te brengen.

De ministers hebben hun ontslag ingediend uit onvrede over een onderzoek door een VN-tribunaal naar de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri. Dit onderzoek leidt vermoedelijk tot aanklachten tegen leden van Hezbollah, genoeg reden voor de door Syrië en Iran gesteunde Hezbollah om zich tegen de inmenging van het tribunaal te keren. De zoon van Hariri, Saad, is de huidige premier van het land.

De Amerikaanse president Barack Obama en de Libanese premier Saad Hariri hebben woensdag in Washington hun betrokkenheid bij het versterken van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Libanon herbevestigd.

Hariri gaf na zijn onderhoud met Obama geen reactie op de gebeurtenissen in zijn land en vertrok direct naar Parijs voor een overleg met president Nicolas Sarkozy. Daarna keert hij terug naar Libanon.


Regering Libanon valt na vertrek Hezbollah (Foto: Novum)