Steeds meer 30-plussers op mbo

Het aantal 30-plussers dat een middelbare beroepsopleiding volgt neemt sterk toe. Afgelopen schooljaar volgden ruim 30.000 mannen en 31.000 vrouwen van 30 jaar of ouder een mbo-opleiding.

Dat is bijna een derde meer dan in het schooljaar 2005-2006, blijkt uit cijfers van het CBS. Negen van de tien volgen een beroepsbegeleidende leerweg en gaan een of twee dagen per week naar school. De rest van de week zijn ze in loondienst bij een leerbedrijf.

De afgelopen vier jaar is het aantal mensen van 30 tot 45 jaar dat een beroepsbegeleidende leerweg volgt met ruim een kwart toegenomen. Bij 45-plussers is het aantal ruim verdubbeld.

Twee derde van de vrouwen van 30 jaar en ouder op het mbo volgt een opleiding op het gebied van gezondheidszorg of welzijn. Bij de mannen kiest de helft voor techniek, industrie of bouw.

De stijging van het aantal 30-plussers op het mbo heeft er volgens het CBS mogelijk mee te maken dat de overheid een mbo-opleiding voor deze groep nu nog financiert. Het kabinet heeft echter plannen hierop te bezuinigen.