Arveladze teleurgesteld in Ajax

Shota Arveladze speelde eens met veel plezier voor Ajax, maar van deze verstandhouding is weinig meer over, zo laat de oud-spits weten. De Amsterdammers claimen nog een bedrag van 350.000 euro van de Georgiër en hebben een rechtszaak tegen hem aangespannen om het bedrag alsnog te krijgen.

"Ajax heeft het talent om je ongelooflijk van de club te laten houden, maar ook het talent om je hart weer te breken. Het lijkt of er twee Ajax’en zijn. Het Ajax waarvoor ik speelde en het Ajax van nu," zei Arveladze tegen de Telegraaf. Ajax legde beslag op de tegoeden van de Georgiër. "Ik ben écht heel teleurgesteld. Is dit de club waarvan ik heb gehouden? De club die zo veel voor me heeft betekend? En de club die ik zo veel doelpunten heb gegeven?"

De manager van de huidige trainer van Kayserispor, Rob Cohen, denkt te weten waar de claim van Ajax vandaan komt. "Er heeft zich het nodige afgespeeld tijdens de contractonderhandelingen in 1997. De fiscus heeft een aantal betalingen van Ajax aan Arveladzes oude club Dinamo Tblisi aangemerkt als betalingen aan Shota, terwijl deze echt voor Dinamo bestemd waren. Let wel, zonder schuld te erkennen hebben Ajax en Shota destijds strafvervolging over die zaak afgekocht."

"Hoe dan ook, die betalingen werden door de Belastingdienst steeds als nettobetalingen gezien, zodat de fiscus vond dat Ajax daar nog belasting over zou moeten betalen. Zoals altijd in dit soort gevallen moet de werkgever dat doen voor de werknemer. Maar wat zegt Ajax? Dat het geen nettobetaling maar een brutobetaling aan Shota was. De hoogste belastingrechter in Amsterdam heeft dat verhaaltje van Ajax geaccepteerd. Maar Shota was niet bij die procedure tussen Ajax en de fiscus betrokken. Ik vind dat verbijsterend."

Een woordvoerder van Ajax reageert in Voetbal International op deze claim. "Uitgangspunt is dat Ajax en Shota dezelfde mening zijn toegedaan over deze zaak. Echter, de Hoge Raad denkt daar gedeeltelijk anders over en heeft loonbelasting in rekening gebracht. En loonbelasting wordt door de werknemer betaald en niet door de werkgever, zo werkt dat nou eenmaal. Dat geldt voor iedere werknemer in Nederland. De fiscus heeft dit geld bij ons opgehaald en wij verhalen het nu bij de werknemer."