Vande Lanotte krijgt nieuwe opdracht

De Belgische koning Albert II heeft de koninklijke bemiddelaar Johan Vande Lanotte, die vorige week zijn ontslag indiende, een nieuwe opdracht gegeven. Vande Lanotte gaat samen met Bart de Wever, de voorman van de N-VA, en PS-leider Elio di Rupo aan het werk 'om het land zo snel mogelijk uit de politieke crisis te halen', zo meldt het koninklijk paleis.

Vande Lanotte werd op 21 oktober benoemd tot koninklijk bemiddelaar. Zijn taak was het een beleidsnota op te stellen voor de zesde grote staatshervorming van België. Zeven politieke partijen in het land, vier Vlaamse en drie Franstalige, moesten vorige week woensdag akkoord gaan met de nota, wilde men verder kunnen gaan met het plan, maar toen de partijen N-VA en CD&V aangaven essentiële veranderingen te willen, concludeerden de partijen Groen! en SP.A dat de bemiddelingspoging mislukt was.

Een dag later deelde Vande Lanotte mee dat er geen basis was om verder te gaan met de onderhandelingen en bood hij de koning zijn ontslag aan. Maandag zou hij van de koning te horen krijgen of deze zijn ontslag accepteerde, maar dit onderhoud werd vanwege de slechte gezondheidstoestand van de moeder van Vande Lanotte uitgesteld tot dinsdag. Maandagavond overleed de moeder van Vande Lanotte.

Koning Albert ontving Vande Lanotte, Di Rupo en De Wever dinsdag op het Kasteel van Laken. In een gesprek verklaarde De Wever zich bereid mee te werken aan een staatshervorming, ondanks eerdere 'fundamentele aanmerkingen' op de beleidsnota die Vande Lanotte had opgesteld. De medewerking van De Wever kan leiden tot een doorbraak.