Geen asielzoekers met kinderen op straat

De staat zal voorlopig geen uitgeprocedeerde asielzoekers met kinderen op straat zetten of de ouders scheiden van hun kinderen. Dat heeft minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) dinsdag besloten in reactie op een uitspraak van het gerechtshof van Den Haag.

De rechter oordeelde eerder op de dag dat een uitgeprocedeerde moeder uit Angola en haar drie kinderen niet op straat mogen worden gezet. Ook mag de vrouw niet op straat worden gezet terwijl haar kinderen tijdelijk worden ondergebracht in een pleeggezin of zorginstelling; het scheiden van het gezin is in strijd met Europese regelgeving. De staat moet de vrouw en haar kinderen onderdak en verzorging bieden tot ze het land verlaten of het gezin op een andere manier wordt opgevangen.

Leers overweegt in cassatie te gaan tegen de uitspraak, stelt hij in een reactie. Niettemin zal de uitspraak van het hof worden gevolgd. Dat betekent dat het gezin niet op straat wordt gezet maar wordt opgevangen. Dat geldt ook voor vergelijkbare gevallen.

Voor de bewindsman blijft vooropstaan dat het gezin geen recht heeft op asiel in Nederland. Hij blijft daarom werken aan het vertrek van de Angolese en haar kinderen.