Gates: Noord-Korea directe bedreiging voor VS

De ontwikkeling van kernwapens en langeafstandsraketten door Noord-Korea is een directe bedreiging voor de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates dinsdag gezegd. Volgens Gates is Noord-Korea over vijf jaar in staat een intercontinentale ballistische raket op de Amerikaanse kust af te vuren.

Noord-Korea heeft al gedreigd dergelijke raketten te gaan testen. Ondergrondse kernproeven door Noord-Korea tonen aan dat het stalinistische land ten minste rudimentaire kernwapens heeft ontwikkeld.

"Door de voortdurende ontwikkeling van kernwapens en intercontinentale ballistische raketten door Noord-Korea is het land een directe bedreiging voor de VS en we moeten daar rekening mee houden", aldus Gates.

Niet alleen vormt Noord-Korea een bedreiging voor de VS, ook het risico op een nieuwe Koreaanse oorlog neemt toe. Het zuiden heeft genoeg van de provocaties en intimidaties van Pyongyang, aldus Gates. "We beschouwen deze situatie als zeer zorgelijk", zei de minister. Het geduld van Zuid-Korea raakt op en bij een volgende provocatie 'neemt de druk op de Zuid-Koreaanse regering om te reageren toe', aldus Gates. Hij dringt dan ook aan op snelle onderhandelingen en afspraken.

Een oorlog op het Koreaanse schiereiland heeft ook gevolgen voor de VS. Het land heeft 29.000 militairen in Zuid-Korea gestationeerd en heeft gezworen Zuid-Korea te helpen in het geval er daadwerkelijk een oorlog uitbreekt.


Gates: Noord-Korea directe bedreiging voor VS (Foto: Novum)