Waterstand Rijn stijgt

De waterstand van de Maas daalt, maar door regen en smeltende sneeuw in Duitsland kampt nu de Rijn met hoogwater. Dat meldt Rijkswaterstaat dinsdag.

De afvoer van de Rijn stijgt verder naar ruim vijftien meter boven NAP bij het Gelderse Lobith, waar de rivier Nederland binnenstroomt. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil woensdag en donderdag stabiliseert, maar daarna stijgt het water mogelijk weer door verwachte regen.

Maandag trad de Rijn in het westen van Duitsland al buiten zijn oevers. Akkers en steden kwamen onder water te staan en straten veranderden in rivieren.

Het waterschap Rijn en IJssel laat een aantal uiterwaarden vollopen. Het waterschap verwacht dat de hoogwatergolf in de Rijn in de loop van woensdag het hoogste punt bereikt. Die ligt dan rond de 15,5 meter.

Dat is ruim een meter onder de hoogste stand van 1995, toen 16,68 meter werd bereikt. De waterkeringen zijn volgens het waterschap berekend op een waterstand van 17,65 meter boven NAP.

De waterstand van de Maas bereikte zondagavond een top van 47 meter boven NAP in Maastricht. Sindsdien daalt de waterstand in zowel het zuiden als het noorden van Limburg. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil in Maastricht de komende dagen verder zal dalen tot 45 meter boven NAP.

Het scheepvaartverkeer tussen het Limburgse Buggenum en het Brabantse Sambeek is sinds zondagmiddag gestremd vanwege de hoge waterstanden. De stemming duurt in elk geval nog tot woensdag.