'Hoge Raad moet veroordeling De Hond vernietigen'

De strafrechtelijke veroordeling van Maurice de Hond moet worden vernietigd. Dat heeft de advocaat-generaal van de Hoge Raad dinsdag aan het hoogste rechtsorgaan geadviseerd. De Hond werd in oktober 2009 veroordeeld voor smaad rond de Deventer moordzaak. Hij kreeg toen een celstraf van twee maanden voorwaardelijk opgelegd.

De opiniepeiler beschuldigde 'klusjesman' Michaël de Jong meerdere keren van de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999. Voor die moord heeft Ernest Louwes een celstraf van ongeveer tien jaar uitgezeten. De Hond is ervan overtuigd dat Louwes onterecht is veroordeeld en maakte er een halszaak van om diens onschuld aan te tonen.

Volgens de advocaat-generaal heeft het hof niet voldoende gemotiveerd waarom een strafrechtelijke veroordeling van De Hond noodzakelijk is. Ook benadrukte hij dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens hoge eisen stelt aan de inperking van de vrije meningsuiting door strafsancties.

De Hoge Raad buigt zich op 8 maart over het advies. Doorgaans wordt het advies van de advocaat-generaal door de Hoge Raad overgenomen. De Hond liet eerder weten naar het Europese Hof in Straatsburg te stappen als hij niet in het gelijk wordt gesteld.


Maurice de Hond (Foto: Novum)