[Dakar] Uitslag etappe 8

Gisteren stond de achtste etappe van de Dakar Rally op het programma. De rit zorgde voor veel verschuivingen in het klassement.

Motoren

Marc Coma wist de etappe bij de motoren op zijn naam te schrijven. De Spanjaard bleef zijn naaste belager Cyril Despres 1:55 voor, waardoor hij in het klassement nu 9:19 voorsprong heeft op de Fransman. De Chileen Francisco Lopez Contardo bezet op ruim twintig minuten de derde stek.

Frans Verhoeven had een vastloper in zijn motor, waardoor deze onderweg gewisseld moest worden. De Nederlander kon na vier uur sleutelen zijn weg vervolgen en zakte uiteindelijk naar de 26e plaats in het klassement op ruim 6 uur van Coma. BMW-teamgenoot Paul Goncalves moest de strijd met een gebroken sleutelbeen staken.

Door alle pech is Henk Knuiman nu de beste Nederlander in het klassement. Hij staat nu elfde op ruim drieënenhalf uur van de leider. Slechts negen seconden achter hem staat Teus Visser op plaats twaalf.

Auto's

Nasser Al-Attiyah en Stephane Peterhansel kondigden vooraf al aan de aanval in te gaan zetten op klassementsleider Carlos Sainz en Al-Attiyah slaagde in zijn poging om de Spanjaard van de eerste plaats te verdringen. De rijder uit Qatar pakte ruim zes minuten op zijn Volkswagen-teamgenoot en heeft nu in het klassement vijf minuten voorsprong. Peterhansel kwam er met de BMW wederom niet aan te pas en moet achter Giniel de Villiers genoegen nemen met plaats vier in het klassement.

Voor Tonnie van Deijne zit de rally er op. De Nederlander stond hoog in het klassement, maar een kapotte motor zorgde er voor dat hij op de proef op moest geven. Eric van Loon is de beste Nederlander met negen uur achterstand op de leider de beste Nederlander.

Vrachtwagens

Vladimir Chagin heeft hard toegeslagen in de achtste etappe. De Rus stond derde in het vrachtwagenklassement, maar gaf zodanig veel gas dat hij met een half uur voorsprong op Kamaz-teamgenoot Firdaus Kabirov over de streep kwam. Eduard Nikolaev pakte de derde stek, voor Ales Loprais. In het klassement gaat Chagin nu aan de leiding met drie minuten voorsprong op Kabirov en een half uur op Loprais.

Marcel van Vliet is ondanks zijn nekklachten met de negende plaats nog altijd de beste Nederlander. Hij heeft een ruime voorsprong op Martin van den Brink en Frits van Eerd.