Ministerie werkt hard aan wet tegen Sea Shepherd

Een wet die het mogelijk maakt om de milieuorganisatie Sea Shepherd aan te pakken moet nog voor het zomerreces worden ingediend. Dat laat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu dinsdag weten. De wet moet het mogelijk maken om de Nederlandse nationaliteit van een zeeschip in te trekken.

Het Japanse instituut voor walvisonderzoek had de Nederlandse overheid maandag opgeroepen de acties van Sea Shepherd 'niet langer door de vingers te zien'. Aanleiding voor de oproep was een actie waarbij de organisatie zondag een walvisvaarder had bestookt met een rookbom en twee flitsgranaten, die een luide knal geven.

Sea Shepherd vaart onder Nederlandse vlag. Daarom spreekt Japan de Nederlandse autoriteiten aan op de acties van de organisatie. Momenteel heeft Nederland volgens het ministerie niet genoeg mogelijkheden om in te grijpen bij misdragingen op zee.

Een wet om Sea Shepherd aan te pakken staat al langer in de steigers. De wet werd vorig jaar controversieel verklaard, waardoor het toenmalig demissionair kabinet de wet niet kon doorvoeren. De Partij voor de Dieren vond dat walvissen de rekening moeten betalen voor de goede handelsrelaties met Japan.

Het ministerie benadrukt dinsdag dat de Nederlandse regering tegenstander is van walvisvaart. Ook wijst het ministerie op de vrijheid van meningsuiting en het recht van demonstratie. "Maar dat neemt niet weg dat elk schip dat onder Nederlandse vlag vaart zich heeft te houden aan regels en verdragen die voor die schepen gelden."

"Dat geldt dus ook voor een organisatie als Sea Shepherd." Naar aanleiding van eerdere incidenten heeft het ministerie de organisatie vorige week nog op de noodzaak van het naleven van regelgeving gewezen. In december heeft de Nederlandse regering de acties veroordeeld in een verklaring die ook door Australië, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten was ondertekend.