Giffords kan vingers en duim opsteken

Het Amerikaanse Congreslid Gabrielle Giffords, dat zaterdag bij een aanslag in haar hoofd werd geschoten, kan twee vingers van haar linkerhand en zelfs een duim opsteken. Dat zeggen artsen van het academisch ziekenhuis in Tucson waar de 40-jarige Giffords wordt behandeld.

De toestand van Giffords is nog altijd kritiek. Volgens CAT-scans is er geen verdere zwelling in de hersenen ontstaan, maar de artsen blijven voorzichtig. "We zijn nog niet uit de gevarenzone. Het kan soms drie tot vijf dagen duren voordat de zwelling op haar hevigst is. Maar iedere dag die voorbijgaat waarin wij geen toename zien, worden wie iets optimistischer", zei neurochirurg Michael Lemole.

De kogel doorboorde de linkerhelft van Giffords hersenen van achteren naar voren. Chirurgen verwijderden zaterdag de helft van haar schedel om de druk op de hersenen te verlichten. Giffords werd de afgelopen twee dagen langzaam bijgebracht en reageerde op eenvoudige commando's als 'laat mij twee vingers zien'. "Toen ze dat deed hadden wij een feestje", zei een andere arts, Peter Rhee.

De dokters willen zich niet wagen aan uitspraken over het herstel van de politica. Behalve Giffords liggen nog zeven andere slachtoffers van de aanslag in het ziekenhuis. De artsen verwachten dat de meesten normaal zullen herstellen.