Rotterdamse taxi's krijgen noodsignaal op dak

De Rotterdamse Taxi Centrale (RTC) begint in februari een proef om overvallen en geweld tegen taxichauffeurs tegen te gaan. Een aantal taxi's wordt dan uitgerust met camera's en een digitaal noodsignaal op het dak.

"Over de hele breedte van de taxi waar nu de lichtbalk zit, komt een beugel met aan beide kanten een camera die alles filmt wat er om de auto heen gebeurt", licht een woordvoerder van RTC maandag toe. Ook krijgen de proeftaxi's een digitale lichtbalk waarop ze het woord 'help' of 'bel 112' kunnen zetten.

Omstanders hoeven niet meteen in te grijpen als het signaal brandt. De noodsignalen komen binnen bij de taxicentrale. "Wij hopen vooral dat het overvallers afschrikt. Maar de politie bellen kan geen kwaad", aldus de zegsvrouw.

De proef met de camera's en het noodsignaal duurt drie maanden. Van de in totaal zes- tot zevenhonderd taxi's van RTC worden er tien tot vijftien uitgerust met de nieuwe apparatuur. Het experiment met de camera's volgt op een proef met pinautomaten in taxi's, die momenteel nog loopt. In de taxi's maken camera's al opnamen.